Broccolisoep met blauwe kaas | Recept

20151230_190246

Met verjaardagen en feestdagen kopen we altijd zo’n plaatje met verschillende soorten kaas. Mijn schoonmoeder houdt erg van blauwe kaas en dan is het nooit erg als er een blauwe kaas bij op zit. Dagen na het feestje ligt de blauwe kaas dan nog in de koelkast, omdat we die zelf eigenlijk niet eten. En uiteindelijk gooien we ’t dan weg. Jammer natuurlijk.. Vandaag een recept waar we de restjes blauwe kaas heel goed voor kunnen gebruiken!

Het oorspronkelijke recept voor deze broccolisoep komt van Jamie Oliver, maar ik heb er een eigen draai aan gegeven.

Ingrediënten

6 personen
• beetje boter
• 2 rode uien, gesnipperd
• 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
• 500 gram broccoli, gesneden
• 250 g aardappels (blokjes van 1 cm)
• 1,2 l groentebouillon
• brood in stukjes, dat mag een ciabatta zijn, maar sneetjes brood kunnen ook prima
• spekblokjes
• extra vergine olijfolie
• paprikapoeder
• 200 gr blauwe kaas (of zoveel er maar over is van je feestje)
• 2 el crème fraîche
• scheutje sherry (optioneel)

Bereiding

Verwarm de over voor op 200 graden (boven- en onderwarmte.

Smelt de boter in een grote soeppan. Voeg de ui en de bleekselderij toe. Bak ze zacht op laag vuur, laat ze niet verkleuren (voeg water toe als ze aan gaan bakken). Voeg broccoli, blokjes aardappel en bouillon toe. Laat 15 minuten zacht gaar koken.

Snij je brood in stukjes en leg ze op een bakplaat. Sprenkel de olijfolie er over en strooi er wat zeezout en paprikapoeder over (naar behoefte). Schep alles goed door elkaar en zet de bakplaat in de voorverwarmde oven. Ik weet niet meer precies hoe lang we het in de oven hebben gehad, maar je moet het even in de gaten houden, totdat de blokjes lekker bruin en knapperig zijn (en minder lang als je dat niet lekker vindt). Controleer de oven vaak en schep de broodjes dan nog weer even door elkaar.

Bak de spekjes in een koekenpan en laat ze, als ze klaar zijn, uitlekken op een bord met keukenpapier.

Kruimel de helft van de blauwe kaas door de soep, mix glad met een staafmixer. Roer de crème fraîche erdoor voeg eventueel wat sherry toe (hebben wij wel lekker gedaan :)). Schep de soep in kommen en bestrooi met de broodjes, de restjes kaas en de spekjes. Omdat er gebakken spekjes in zitten, heb ik verder geen zout toegevoegd (wij eten eigenlijk altijd zonder toegevoegd zout). Als je het nog lekker vindt, kun je nog wat zout (en/of peper) toevoegen, maar dat is dan naar smaak.

Eet smakelijk!

20151230_190246

Ondanks dat ik dus niet van blauwe kaas houd, vind ik dit wel een echt lekker recept. Niet voor elke week overigens, maar na mijn verjaardag straks, weet ik wel wat ik met de restjes blauwe kaas ga doen!

xx
Loes

Een gedachte over “Broccolisoep met blauwe kaas | Recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *