Lifestyle, Persoonlijk

(Nederlands) Het leed dat diastasis recti heet | Mama-dilemma

Sorry, this entry is only available in Dutch.

47 Comments

 1. Judith

  Monday October 3rd, 2016 at 05:52 PM

  he bah, die heb ik ook. Een vuist kun je er zo in kwijt. Ik heb juist begrepen dat ik mijn rug moet versterken, en veel bekkenbodem oefeningen moet doen. Buikspier oefeningen schijnt het juist erger te maken?Zo heeft iedereen wel wat erover te zeggen. Veel lopen werkt voor mij goed, ik merk sinds ik hardloop de spieren worden heel voorzichtig wat strakker en dichter bij elkaar. Dus dat kan ik je wel aanraden.

  1. Loes

   Tuesday October 4th, 2016 at 09:05 PM

   Het is een combinatie: je moet zorgen dat je hele rompstabiliteit verbetert. En niet puur je buikspieren inderdaad. Nu met het MuTu System train ik ook heel veel bekkenbodemspieren, maar eigenlijk altijd in combinatie met andere spieren, omdat je die ‘nooit’ los gebruikt zeg maar. En het hele pakketje zorgt er dan voor dat je buikspieren ook weer beter functioneren. Ik kan juist niet meer hardlopen door de wijkende buikspieren, ik krijg verschrikkelijk veel pijn in mijn onderrug van hardlopen.

 2. Martine

  Sunday October 23rd, 2016 at 09:10 PM

  Oh wat fijnom te lezen!! Ik ben niet alleen 😉
  Niet meer alleen maar de goedbedoelde adviezen dat ik aan mijn buikspieren moet werken. Diep van binnen al wetende dat dat niet de oplossing is.
  Fijn om te zien dat het je helpt. Ik ga op zoek! Dank je wel!

  1. Loes

   Monday October 24th, 2016 at 03:57 PM

   Graag gedaan. Blij dat je mijn artikel hebt gevonden, ik kan inmiddels zeggen dat het een heel eind de goede kant op gaat, terwijl ik inmiddels niet meer elke dag oefeningen doe. Ik moet het weer wat beter oppakken, maar dit heeft tot nu toe bij mij het meeste effect van alles wat ik geprobeerd heb. Gek eigenlijk he, dat in NL niet zoiets beschikbaar is.

 3. Kelly

  Wednesday October 26th, 2016 at 02:18 PM

  Wat een mooie blog! Voor mij helaas een heel herkenbaar iets. Ik heb ook allerlei oefeningen gedaan, ben bij gespecialiseerde fysio geweest, maar dat heeft allemaal niet het gewenste effect gehad. Dit programma kende ik niet. Voor mij nu niet meer nodig, heb me laten opereren, maar een hele goede om te onthouden voor andere vrouwen die dit probleem ook hebben.

  1. Evelien

   Sunday June 11th, 2017 at 03:10 PM

   Hoi kelly, ik ben ook aan het nadenken over een operatie. Zou ik eens contact met je op mogen nemen voor informatie, hoe jij het ervaren heb en wat het resultaat is? Groetjes Evelien

  2. Ansje

   Saturday January 13th, 2018 at 05:22 PM

   Hallo Kelly, ik was op internet aan het zoeken naar vrouwen die mogelijk eenzelfde probleem hebben als ik en zag op een blog van 26/10/16 jouw korte reactie op loes. Jij gaf daar aan dat je operatief geholpen bent. Ik heb ook al van alles geprobeerd ( liposuctie, gespecialiseerde fysio etc) maar niks lijkt te helpen. Zou jij mij meer kunnen vertellen over wat jij precies hebt laten doen, en wat het resultaat hiervan is geworden???
   Graag hoor ik van je
   Groetjes a

   1. Larissa

    Saturday May 16th, 2020 at 11:22 PM

    Ja heeeeel herkenbaar 2 kindjes, 2 keizersnedes, en 4 jaar later, lijk ik nog steeds zwanger en dan niet twijfelachtig, maar echt 5 a 6 maanden zwanger en dat geeft je geen vrouwelijk gevoel. Lichamelijk en geestelijk zwaar, operatie die ik nodig heb wordt niet vergoed maar kan voor 8000 gedaan worden. Heel heftig allemaal maar ik heb met een nieuw huis en 2 kleine kids geen volle sok meer over helaas. Ik ga er eens naar kijken!!

  3. Danielle

   Wednesday May 9th, 2018 at 04:49 PM

   Ik ben ook benieuwd naar je ervaringen mbt operatie!!

 4. Rosie

  Wednesday January 18th, 2017 at 02:48 PM

  Hallo,
  Ik ben benieuwd hoe het nu gaat en of er al verbetering is. Ik zit zelf ook te denken om het 12 weken programma van Mutu te volgen. Is het een aanrader? En is het programma er ook in het Nederlands of is alles in het engels? Misschien durf je het inmiddels aan om voor-na foto’s te laten zien? 🙂 Ben zeer benieuwd of het de moeite waard is!

  1. Loes

   Friday January 20th, 2017 at 05:19 PM

   Ik vind het een fijn programma. Momenteel staat het op een laag pitje voor mij, omdat ik bezig ben met ski-fit (voorbereiding op de skivakantie). Ik merk wel dat mijn romp een stuk sterker is geworden, maar heb nog steeds het volledige programma niet afgemaakt. Na de skivvakantie wil ik daar weer mee beginnen. Foto’s deel ik liever niet, sorry 🙂

 5. Willemijn

  Tuesday January 31st, 2017 at 01:13 PM

  Na enig googlen ben ik op jouw website terechtgekomen, dank je wel voor het delen hiervan. Ik ben zelf begin oktober bevallen en heb nog een behoorlijk bolle buik. Ik ben bezig met mijn romp- en bekkenstabiliteit met een fysiotherapeute die ik erg vertrouw, maar extra tips over voeding, beweging etc zijn welkom, dus ik denk ook over beginnen met het MuTu-programma. Ik heb er wel twijfels bij; het klinkt een beetje als zo’n wonderprogramma waar je veel voor betaalt maar weinig mee opschiet. Ben dan ook benieuwd naar jouw bevindingen als je het programma hebt afgewerkt. Vooral tav de bolle buik 🙂

  1. Loes

   Tuesday January 31st, 2017 at 01:16 PM

   Hoi Willemijn, ik had dat gevoel juist niet bij dit programma: juist geen ‘wonderprogramma’, maar specifiek bedoeld voor diastasis recti. Ik moet zeggen dat ik van mezelf een beetje lui ben qua dieet etc, dus het eetgedeelte heb ik nooit toegepast. De oefeningen staan nu (nog steeds) op een laag pitje, maar richting het voorjaar wil ik weer wat fanatieker bezig. Ondanks dat ik ‘even’ gestopt ben, is mijn buik er wel wat beter van geworden. Nog steeds niet zoals ik graag zou willen, maar dat komt ook doordat ik het programma nog niet heb afgemaakt. Ik ben nog wel van plan in de toekomst een aanvullend artikel te plaatsen, met mijn bevindingen tegen die tijd.

   1. Willemijn

    Tuesday February 21st, 2017 at 01:28 PM

    Dank je wel Loes, als ik de website wat beter bekijk krijg ik er inderdaad ook wel een beter gevoel bij. Ik denk dat het bij mij al snel te mooi om waar te zijn klonk, omdat ik na maanden trainen met een fysio nog steeds dat bolletje heb, maar een beetje geduld is ook belangrijk (zeggen ze ook in het filmpje van MuTu :)) Ik ga in elk geval lekker door met mijn fysio en hou jouw website in de gaten, voor wie weet ooit… Fijn dat je het deelt!

 6. Kathy

  Tuesday February 28th, 2017 at 10:03 PM

  Dear Loes, when (how many weeks) did you start with the program after delivery of your baby?

 7. Kathy

  Tuesday February 28th, 2017 at 10:03 PM

  Dear Loes, when (how many weeks) did you start with the program after delivery of your baby?

  1. Loes

   Tuesday February 28th, 2017 at 11:10 PM

   I started 10 months after my baby (c-section). But I think you can start about 12 weeks after delivery. Don’t know for sure, If you have any doubts, ask your physician!

   1. Kathy

    Wednesday March 1st, 2017 at 09:57 AM

    Thanks for your quick reply! I’m going to sign for Mutu. My delivery was on 18th of December, so I’m ready to work on my condition.

    Good luck with your challenge!

    1. Loes

     Wednesday March 1st, 2017 at 09:15 PM

     Thank you! And good luck with your challenge as well! Think you will do just fine. In the beginning it’ll feel like you’re doing ‘nothing’, but keep going and don’t overdo, you’ll feel your muscles when the time is right!

     1. Do

      Thursday September 21st, 2017 at 08:10 PM

      Hoi! Nooit geweten dat mijn buik daardoor komt. Heeft dit programma nog nut 7 jaar na de bevalling

     2. Loes

      Friday September 22nd, 2017 at 08:57 PM

      Dat denk ik zeker! Het is nooit te laat om met herstel te beginnen volgens mij. Of je het helemaal op kunt lossen weet ik niet, maar ik ben er van overtuigd dat je het wel echt kunt verbeteren (of verminderen, hoe je het maar wilt noemen).

 8. Bye February | Hello March 2017 | Gewoon iets met Loes

  Wednesday March 1st, 2017 at 10:18 PM

  […] top 3 artikelen van februari: 1. Een beha op internet bestellen | Is dat nou zo handig? 2. Het leed dat Diastasis Recti heet. 3. Creatief met oude […]

 9. Knipsels van week 9: kennismaken op school, nieuwe telefoon en verjaardag in B&R | Gewoon iets met Loes

  Monday March 6th, 2017 at 06:01 AM

  […] Ik werkte vandaag de hele dag en maakte dus niet zoveel foto’s. ’s Avonds begon ik goed met mijn doel van maart: ik ging weer aan de slag met het MuTu-system (hier). […]

 10. Hello November, bye October | Maandoverzicht | Gewoon iets met Loes

  Thursday March 23rd, 2017 at 09:04 PM

  […] fanatieker bezig met het MutuMama’s gebeuren: dat is deels gelukt: vorige week maakte ik een goede inhaalslag totdat de het merendeel […]

 11. Hello October, Bye September | Maandoverzicht | Gewoon iets met Loes

  Thursday March 23rd, 2017 at 09:04 PM

  […] geheime project uitwerken! PUNT. –> YES! Dat is gelukt! Gisteren kwam mijn artikel over Diastasis recti online. Daarin leg ik uit wat wijkende buikspieren zijn en wat je er eventueel aan kunt doen. Best […]

 12. Suzanne

  Monday April 17th, 2017 at 10:37 PM

  Hi loes! Leuke blog! Ik ben zelf oefentherapeut Cesar en opzoek naar wat meer algemene info en las jouw stuk. Heel duidelijk en bondig, want er staat zo veel!
  Ik woon in Spanje en hier zijn de Hypopressives helemaal in. Een low pressure fitness buikspier oefening. Misschien lijkt het wel op de Mutu maar zo niet interessant om iets over op te zoeken!
  Groetjes Suzanne

  1. Loes

   Friday April 21st, 2017 at 08:45 PM

   Thanks voor je reactie! Ik ga er eens naar kijken 🙂

 13. Bye March | Hello April 2017 | Gewoon iets met Loes

  Tuesday May 2nd, 2017 at 10:27 PM

  […] van februari heen. Op zich niets te klagen dus. Mijn best gelezen artikelen van de maand maart: 1. Het leed dat diastasis recti heet 2. Traktatie: Olaf van Frozen 3. Molecule 01 parfum zelf […]

 14. Leonie

  Tuesday September 12th, 2017 at 11:29 PM

  Hoi Loes,
  Je zou zomaar mijn “reddende engel” kunnen zijn! Ook ik kamp met n behoorlijke diastase en laatst op een feestje kreeg ik 3x (!!!) De vraag of ik zwanger was. Het roer moet nu echt om! Ik vraag me alleen af of mutu ook in het nederlands fe verkrijgen is en hoe bestel ik zoiets? Is er een bepaalse website ofzo waarop ik het download? Hoor graag van je!
  Vriendelijke groet

  1. Agnès

   Thursday October 12th, 2017 at 10:16 AM

   Het is helaas niet in t nederlands verkrijgbaar. Je kunt het programma via mijn site bestellen. (zie reactie hieronder) Betaal wel in dollars ipv ponden, is goedkoper 😉 Als je hier https://pz138.isrefer.com/go/pro10things/Strak je email invult krijg je een pdf met “de 10 dingen die je dokter je niet vertelde over je post-natale lichaam…” plus een 15% kortingscode mocht je het programma in de toekomst willen aanschaffen. Succes!! x

 15. Agnès

  Wednesday October 11th, 2017 at 03:05 PM

  Hi Loes,
  Wat leuk om te lezen! Ik ben de eerste officiële MuTu pro in Nederland. Wat fijn dat je dit stukje schrijft want veel vrouwen weten niet wat ze hebben en dat er iets aan te doen is. En een operatie is idd niet zaligmakend want dan heb je nog steeds geen core die doet wat ie moet doen. (bv lekkages voorkomen 😉 Als je nog vragen hebt over het MuTu system kun je bij mij terecht op http://www.strakpersonaltraining.nl :-)) Succes nog verder! x

 16. Lies

  Friday November 10th, 2017 at 03:58 PM

  Ik ben pas 26 na twee kinderen diastase gekregen…schaam me dood maar ik ervaar ook last…ik wil absoluut niet geopereerd worden dus misschien is dit iets voor mij…ben al 5 maanden info aam het opzoeken lol eindelijk op deze site gekomen…er is weer hoop

 17. Mesut

  Saturday December 9th, 2017 at 03:06 PM

  Hallo

  Schuine buikspieren trainen maakt de diastase nog erger. Als je diastase hebt moet je alleen rechte buikspieren trainen. Groetjes…

  1. Agnès

   Saturday December 9th, 2017 at 06:09 PM

   Nee, klopt niet. Geen oefeningen waarbij hoofd en schouders vd vloer komen. Zeker geen rechte buikspieren. Alleen diepe buikspieren , transversus abdominus. Voor meer info check mijn eerdere reactie. Groetjes Agnès

   1. irene

    Thursday December 21st, 2017 at 03:51 PM

    Dank Loes en Agnes,
    Blij dat ik eindelijk idee heb waar mijn dikke buik na 2!! jaar na geboorte van mijn zoontje vandaan komt. Had ik bij mijn dochter van 12 helaaml geen last van.
    Ik probeer jouw site Agnes te openen maar hij opent niets. Kijk ik verkeerd?
    Hartelijke groeten
    irene

    1. Agnès

     Friday December 22nd, 2017 at 03:53 PM

     Hmm weet niet waarom… http://www.strakpersonaltraining.nl lukt t niet Google strak personal training dan. Misschien werkt dat?

   2. Michelle Smit

    Thursday May 2nd, 2019 at 07:06 PM

    Waar kan je je inschrijven voor die mutu oefeningen?

    1. Loes

     Thursday May 2nd, 2019 at 07:09 PM

     Via mutusystem.com Of even via Google op zoek naar mutu system.

    2. Agnès

     Thursday May 2nd, 2019 at 07:27 PM

     Voor de cursus via mijn site http://www.strakpersonaltraining.com voor t online programma kun je mij een mailtje sturen als je 15% korting wilt 😉

 18. Herfsthop | Win een telefoonhoesje t.w.v. 20,00! - Lotus Writings

  Saturday January 27th, 2018 at 12:25 PM

  […] of een lekker recept. Maar soms ook een heel persoonlijk verhaal, zoals over haar strijd tegen diastis recti (wijkende buikspieren na de zwangerschap). Vandaag doet ze ook mee met de Herfsthop. Op haar […]

 19. Marieke

  Wednesday March 28th, 2018 at 07:39 PM

  Hallo allemaal,
  Na 15!! jaar trainen de hoop opgegeven dat mijn buikspieren naar elkaar komen. Ben er 3 weken geleden aan geopereerd in Genk Belgie. er is nu al een duideljk verschil. ben er zo blij mee, had het jaren eerder moeten doen.
  Ik had ook een gaatje in mijn buikwand wat ook steeds vervelender werd dus dat gaf de doorslag.

  1. Nadia Ouhani

   Friday July 20th, 2018 at 09:26 PM

   Hai Marieke,
   Zou ik.meer informatie kunnen krijgen waar in Belgie je ingreep hebt gedaan?

 20. Danielle

  Wednesday May 9th, 2018 at 04:47 PM

  Ook ik ben aan het Googlen geslagen na mijn diagnose ban Diastase (ben 6 weken geleden bevallen) en idd er Is zooo weinig bekend in Nederland. Ook vind ik het raar dat er geen personal trainers te vinden zijn die mij helpen kunnen met trainen… En dan in groepsverband; zodat ik andere vrouwen leer kennen die dit ook hebben en dus steun aan kan hebben; ervaringen uit kunnen wisselen ed
  Ik heb nu die bolle buik en geschikte kleding vinden om te verhullen?; pfff een crime! Maar goed ik ben ook benieuwd naar ervaringen mbt oefeningen of evt operatie … Zoals Kelly hierboven verteld …

  1. Agnès Schiltmans

   Sunday August 19th, 2018 at 11:46 AM

   Hi Danielle,
   Ik heb eerder contact met Loes gehad en mocht reageren dus bij deze… Ik geef MUTU System cursussen in groepsverband in Bilthoven en personal training. http://www.strakpersonaltraining.nl/cursus/2017/10/16/diastasis-recti-tpmd2
   Groetjes Agnès
   MUTU Pro/ Strak personal training

Leave a Reply