Lifestyle, Persoonlijk

Het leed dat diastasis recti heet | Mama-dilemma

diastasis recti wat te doen

Een hele tijd geleden vertelde ik je al over mijn ‘geheime project’. Nu september ook bijna is afgelopen is het dan eindelijk tijd om er over te vertellen. Ik wil je namelijk meenemen in mijn strijd tegen diastasis recti, of in gewoon Nederlands: wijkende buikspieren. Ooit van gehoord? Ik voor mijn zwangerschap ook niet, maar inmiddels kan ik er wel bijna een boek over schrijven (bijna hè). Benieuwd wat het is, maar belangrijker: wat je er aan zou kunnen doen? Lees dan mee!

Wat is diastasis Recti (of wat zijn wijkende buikspieren)?

Op het moment dat je zwanger bent, groeit je buik. In het beginstadium valt dat nog wel mee, maar op een bepaald moment groeit je buik zo hard, dat je buikspieren niet mee kunnen groeien (in elk geval niet in de lengte). Je buikspieren kiezen dan als het ware voor de kortste weg, en ‘schieten’ naar de buitenkant, om te zorgen dat je kindje mooi naar voren kan groeien. Je krijgt dan zoals dat heet ‘wijkende buikspieren’ (spieren die wijken dus).

Na de bevalling hebben de spieren tijd nodig om weer bij elkaar te trekken, en vlak na de bevalling zul je dus best een ‘gat’ in je buikspieren voelen als je dat gaat controleren. (Ik zal zo nog uitleggen hoe je dat kunt controleren). In de loop van de tijd komen de buikspieren weer dichter bij elkaar en in de meeste gevallen ‘groeien’ ze weer naar elkaar toe. Pas als je gat weg is, mag je weer rechte buikspieren oefenen. Bij de meeste zwangerschapsgym-instanties zul je te horen krijgen dat je na je bevallen beter eerst schuine buikspieren kunt oefenen, om te zorgen dat je buikspieren weer bij elkaar komen.

In sommige gevallen groeien de buikspieren niet meer aan elkaar, en hou je dus een gat tussen je buikspieren. In onderstaand plaatje kun je zien hoe dat er ‘onder water’ uit ziet en je ziet ook direct het effect aan de buitenkant.

Het kan best wat gevolgen hebben voor je stabileit, kracht in je romp en kan bijvoorbeeld leiden tot (lage) rugpijn.

Hoe controleer je of je wijkende buikspieren hebt?

Dat is eigenlijk heel makkelijk: je gaat op je rug liggen met je knieën gebogen (zoals in bovenstaand plaatje). Vervolgens til je je hoofd iets op, zodat je je buikspieren moet aanspannen. Je kunt dan ongeveer 2 vingers boven je navel met je vingers drukken (best stevig) om te voelen of je een ‘gat’ hebt. Dat gat kan overigens variëren in grootte en als je twijfelt, zou ik altijd even contact zoeken met huisarts/fysiotherapeut.

Mijn diastasis recti

Na 2 zwangerschappen en 2 keizersnedes is er best veel gebeurd met mijn lijf. Ik heb een (groot en lelijk) litteken van de keizersnede en al eerder bleek dat mijn lichaam niet helemaal herstelt zoals het zou moeten (zo ook mijn knie). 6 weken na de keizersnede ging ik ook dit keer weer naar Zwanger-Herstel-Gym onder leiding van een fysiotherapeut. Zij controleert bij de laatste les altijd hoe het met de wijkende buikspieren is. Aan haar reactie kon ik merken dat het bij mij nog niet helemaal is zoals het moest zijn. Daar baalde ik natuurlijk van, maar ik ging aan de slag met de schuine buikspieren, in de hoop dat het beter zou worden.

Er kwam natuurlijk een beetje de klad in mijn oefeningen, met het mooie weer en 2 kleine kids die ook nog wat aandacht vragen, en het schoof een beetje naar de achtergrond. Tot iemand in mijn omgeving mij een maand of 2 geleden vroeg of ze me mocht feliciteren met de zwangerschap van nummer 3…! Toen heb ik vriendelijk gezegd dat ik gesteriliseerd ben en dat er echt geen derde aan komt. Maar het voelde natuurlijk niet heel erg fijn. En toen besloot ik dat het roer om moest.

Wat te doen tegen diastasis recti?

Ik ging op zoek naar remedies om de wijkende buikspieren op te lossen, maar kon in Nederland (of in het Nederlands) maar weinig informatie vinden. Toen ik verder ging zoeken kwam ik bij de website van Mutu System, van een Engelse dame die een 12-weken-programma aanbiedt om diastasis recti te verbeteren. In sommige gevallen gaat het nooit helemaal weg, maar mijn ‘gat’ is niet zo belachelijk groot, dus ik heb goede hoop.

Ik kreeg enorm veel energie van dit systeem, en dus heb ik me aangemeld.

Mutu System

diastastis-recti-mamadilemma-6

Zoals ik al zei is Mutu System een programma van 12 weken. Je krijgt, na aanmelding, een eigen login, en kunt in je eigen tempo oefeningen doen. Als je bent ingelogd, kun je precies zien waar je gebleven bent en op die manier verder werken. Je krijgt per week een schema met oefeningen en dingen die je dagelijks moet doen:

 • elke dag minstens een half uur lopen
 • elke dag de oefeningen voor je ‘core’ (15 minuten)
 • aanpassingen in je eetgewoonten

En zo bouw je langzaam de oefeningen uit. De eerste 2 weken doe je eigenlijk alleen dagelijks 15 minuten je core-oefeningen vanaf week 3 moet je nog 4 keer per week extra oefeningen erbij doen.

Wat ik er van vind?

diastastis-recti-mamadilemma-1

Voordat je begint, heb je een aantal hulpmiddelen nodig:

 • een yogabal (mag ook een speelgoedbal of een kussen zijn)
 • een elastieken band (kan ook een panty zijn bijvoorbeeld)
 • een opstapje
 • een fitness-matje is wel handig

diastastis-recti-mamadilemma-2

Voor mij werkt het altijd enorm stimulerend om zo’n schema op te hangen, waar je dan leuk op kunt afvinken als je ‘je taakje’ hebt gedaan.

diastastis-recti-mamadilemma-4

De eerste 2 weken waren de oefeningen echt super makkelijk om te doen: een kwartiertje per dag lukte me echt wel 6 dagen in de week. Een kwartiertje is niet heel lang, en dat vond ik prima vol te houden.

diastastis-recti-mamadilemma-5

De kleine meid vond het ook leuk om ‘oefeningen’ te doen en had haar eigen matje (die ze steeds op ging rollen, haha).

diastastis-recti-mamadilemma-7

Aan het begin van de week keek ik altijd eerst hoe de oefeningen gedaan moeten worden (via een instructiefilmpje). Later in de week kon ik het af met de ‘cheat-sheet’ waar de oefeningen met foto’s zijn afgebeeld.

diastastis-recti-mamadilemma-9

Ik heb ondertussen genoeg spullen in huis om mijn eigen sportschool te beginnen hahaha.

diastastis-recti-mamadilemma-10

En we zijn nu een eind op weg, en zoals je ziet gaat niet alles helemaal van een leien dakje.
Na week 3 begon de klad er een beetje in te komen. Dat 4 keer per week extra oefenen is best wel heel veel. Vooral als je ook ‘gewoon’ nog werkt (parttime of fulltime), kids hebt en een huishouden moet runnen. Met die extra oefeningen ben je zo een half uur extra kwijt, wat dan uit komt op bijna een uur aan oefeningen. En dat dus 4 keer per week. Dat lukt me niet echt, en dus vergat ik af en toe ook mijn ‘kwartiertje’ per dag.

Dat wandelen elke dag, dat gaat aardig. Met de kids wandel ik vaak even naar de speeltuin en dan ben je zo een half uurtje onderweg.

Hoe gaat het nu?

Het lukt me dus niet helemaal om in het tempo van het programma mee te draaien. Nu, na zo’n 2 maanden, ben ik bezig met week 5. En dat is ook prima, want dankzij mijn knie moet ik dingen in mijn eigen (slome) ritme doen en ook doordat het me niet lukt om 4 keer per week de extra oefeningen te doen, neem ik er iets meer tijd voor.

Mijn buik is er nu al enorm op vooruit gegaan. Ik ben er (nog) niet echt aan toe om ‘voor-foto’s’ te plaatsen en om te laten zien hoe het nu is, maar van mensen die dicht bij me staan krijg ik veel positieve reacties. En ik merk het zelf ook: broeken zitten anders, losser en ik veel minder een zwangere buik dan voorheen.

Mijn plan is om in een later stadium nog een keer te schrijven over hoe het dan weer verder gaat.
Waarom ik dit deel? Ik merk dat er op het internet vele verhalen ‘zwerven’ over wijkende buikspieren. Horrorverhalen over operaties die al dan niet lukken en ik dacht: dat moet ook anders kunnen. Vandaar dat ik vond dat ik hier over moest schrijven. En voor mezelf is het natuurlijk een beetje een stok achter de deur om gewoon mijn oefeningen uit te voeren!

Dus, tot zover dit enorme betoog over diastasis recti. Geen horrorverhaal in mijn geval, maar gewoon de realiteit, waar ik dus graag iets aan wil doen. Knap dat je tot hier bent gekomen met lezen, en dank daarvoor!

Kende jij het fenomeen diastasis recti of wijkende buikspieren al? En heb jij nog tips wat je er aan kunt doen? Laat het weten in de comments!

xx
Loes

Misschien vind je dit ook leuk: de leukste apps voor thuis-workouts.

Disclaimer: ik ben geen arts of fysiotherapeut en ik ben dan ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen die voortvloeien uit dit artikel. Twijfel je over je gezondheid, raadpleeg dan altijd een arts!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

47 Comments

 1. Judith

  03/10/16 at 17:52

  he bah, die heb ik ook. Een vuist kun je er zo in kwijt. Ik heb juist begrepen dat ik mijn rug moet versterken, en veel bekkenbodem oefeningen moet doen. Buikspier oefeningen schijnt het juist erger te maken?Zo heeft iedereen wel wat erover te zeggen. Veel lopen werkt voor mij goed, ik merk sinds ik hardloop de spieren worden heel voorzichtig wat strakker en dichter bij elkaar. Dus dat kan ik je wel aanraden.

  1. Loes

   04/10/16 at 21:05

   Het is een combinatie: je moet zorgen dat je hele rompstabiliteit verbetert. En niet puur je buikspieren inderdaad. Nu met het MuTu System train ik ook heel veel bekkenbodemspieren, maar eigenlijk altijd in combinatie met andere spieren, omdat je die ‘nooit’ los gebruikt zeg maar. En het hele pakketje zorgt er dan voor dat je buikspieren ook weer beter functioneren. Ik kan juist niet meer hardlopen door de wijkende buikspieren, ik krijg verschrikkelijk veel pijn in mijn onderrug van hardlopen.

 2. Martine

  23/10/16 at 21:10

  Oh wat fijnom te lezen!! Ik ben niet alleen 😉
  Niet meer alleen maar de goedbedoelde adviezen dat ik aan mijn buikspieren moet werken. Diep van binnen al wetende dat dat niet de oplossing is.
  Fijn om te zien dat het je helpt. Ik ga op zoek! Dank je wel!

  1. Loes

   24/10/16 at 15:57

   Graag gedaan. Blij dat je mijn artikel hebt gevonden, ik kan inmiddels zeggen dat het een heel eind de goede kant op gaat, terwijl ik inmiddels niet meer elke dag oefeningen doe. Ik moet het weer wat beter oppakken, maar dit heeft tot nu toe bij mij het meeste effect van alles wat ik geprobeerd heb. Gek eigenlijk he, dat in NL niet zoiets beschikbaar is.

 3. Kelly

  26/10/16 at 14:18

  Wat een mooie blog! Voor mij helaas een heel herkenbaar iets. Ik heb ook allerlei oefeningen gedaan, ben bij gespecialiseerde fysio geweest, maar dat heeft allemaal niet het gewenste effect gehad. Dit programma kende ik niet. Voor mij nu niet meer nodig, heb me laten opereren, maar een hele goede om te onthouden voor andere vrouwen die dit probleem ook hebben.

  1. Evelien

   11/06/17 at 15:10

   Hoi kelly, ik ben ook aan het nadenken over een operatie. Zou ik eens contact met je op mogen nemen voor informatie, hoe jij het ervaren heb en wat het resultaat is? Groetjes Evelien

  2. Ansje

   13/01/18 at 17:22

   Hallo Kelly, ik was op internet aan het zoeken naar vrouwen die mogelijk eenzelfde probleem hebben als ik en zag op een blog van 26/10/16 jouw korte reactie op loes. Jij gaf daar aan dat je operatief geholpen bent. Ik heb ook al van alles geprobeerd ( liposuctie, gespecialiseerde fysio etc) maar niks lijkt te helpen. Zou jij mij meer kunnen vertellen over wat jij precies hebt laten doen, en wat het resultaat hiervan is geworden???
   Graag hoor ik van je
   Groetjes a

   1. Larissa

    16/05/20 at 23:22

    Ja heeeeel herkenbaar 2 kindjes, 2 keizersnedes, en 4 jaar later, lijk ik nog steeds zwanger en dan niet twijfelachtig, maar echt 5 a 6 maanden zwanger en dat geeft je geen vrouwelijk gevoel. Lichamelijk en geestelijk zwaar, operatie die ik nodig heb wordt niet vergoed maar kan voor 8000 gedaan worden. Heel heftig allemaal maar ik heb met een nieuw huis en 2 kleine kids geen volle sok meer over helaas. Ik ga er eens naar kijken!!

  3. Danielle

   09/05/18 at 16:49

   Ik ben ook benieuwd naar je ervaringen mbt operatie!!

 4. Rosie

  18/01/17 at 14:48

  Hallo,
  Ik ben benieuwd hoe het nu gaat en of er al verbetering is. Ik zit zelf ook te denken om het 12 weken programma van Mutu te volgen. Is het een aanrader? En is het programma er ook in het Nederlands of is alles in het engels? Misschien durf je het inmiddels aan om voor-na foto’s te laten zien? 🙂 Ben zeer benieuwd of het de moeite waard is!

  1. Loes

   20/01/17 at 17:19

   Ik vind het een fijn programma. Momenteel staat het op een laag pitje voor mij, omdat ik bezig ben met ski-fit (voorbereiding op de skivakantie). Ik merk wel dat mijn romp een stuk sterker is geworden, maar heb nog steeds het volledige programma niet afgemaakt. Na de skivvakantie wil ik daar weer mee beginnen. Foto’s deel ik liever niet, sorry 🙂

 5. Willemijn

  31/01/17 at 13:13

  Na enig googlen ben ik op jouw website terechtgekomen, dank je wel voor het delen hiervan. Ik ben zelf begin oktober bevallen en heb nog een behoorlijk bolle buik. Ik ben bezig met mijn romp- en bekkenstabiliteit met een fysiotherapeute die ik erg vertrouw, maar extra tips over voeding, beweging etc zijn welkom, dus ik denk ook over beginnen met het MuTu-programma. Ik heb er wel twijfels bij; het klinkt een beetje als zo’n wonderprogramma waar je veel voor betaalt maar weinig mee opschiet. Ben dan ook benieuwd naar jouw bevindingen als je het programma hebt afgewerkt. Vooral tav de bolle buik 🙂

  1. Loes

   31/01/17 at 13:16

   Hoi Willemijn, ik had dat gevoel juist niet bij dit programma: juist geen ‘wonderprogramma’, maar specifiek bedoeld voor diastasis recti. Ik moet zeggen dat ik van mezelf een beetje lui ben qua dieet etc, dus het eetgedeelte heb ik nooit toegepast. De oefeningen staan nu (nog steeds) op een laag pitje, maar richting het voorjaar wil ik weer wat fanatieker bezig. Ondanks dat ik ‘even’ gestopt ben, is mijn buik er wel wat beter van geworden. Nog steeds niet zoals ik graag zou willen, maar dat komt ook doordat ik het programma nog niet heb afgemaakt. Ik ben nog wel van plan in de toekomst een aanvullend artikel te plaatsen, met mijn bevindingen tegen die tijd.

   1. Willemijn

    21/02/17 at 13:28

    Dank je wel Loes, als ik de website wat beter bekijk krijg ik er inderdaad ook wel een beter gevoel bij. Ik denk dat het bij mij al snel te mooi om waar te zijn klonk, omdat ik na maanden trainen met een fysio nog steeds dat bolletje heb, maar een beetje geduld is ook belangrijk (zeggen ze ook in het filmpje van MuTu :)) Ik ga in elk geval lekker door met mijn fysio en hou jouw website in de gaten, voor wie weet ooit… Fijn dat je het deelt!

    1. Willemijn

     21/02/17 at 13:29

     En succes 🙂

 6. Kathy

  28/02/17 at 22:03

  Dear Loes, when (how many weeks) did you start with the program after delivery of your baby?

 7. Kathy

  28/02/17 at 22:03

  Dear Loes, when (how many weeks) did you start with the program after delivery of your baby?

  1. Loes

   28/02/17 at 23:10

   I started 10 months after my baby (c-section). But I think you can start about 12 weeks after delivery. Don’t know for sure, If you have any doubts, ask your physician!

   1. Kathy

    01/03/17 at 09:57

    Thanks for your quick reply! I’m going to sign for Mutu. My delivery was on 18th of December, so I’m ready to work on my condition.

    Good luck with your challenge!

    1. Loes

     01/03/17 at 21:15

     Thank you! And good luck with your challenge as well! Think you will do just fine. In the beginning it’ll feel like you’re doing ‘nothing’, but keep going and don’t overdo, you’ll feel your muscles when the time is right!

     1. Do

      21/09/17 at 20:10

      Hoi! Nooit geweten dat mijn buik daardoor komt. Heeft dit programma nog nut 7 jaar na de bevalling

     2. Loes

      22/09/17 at 20:57

      Dat denk ik zeker! Het is nooit te laat om met herstel te beginnen volgens mij. Of je het helemaal op kunt lossen weet ik niet, maar ik ben er van overtuigd dat je het wel echt kunt verbeteren (of verminderen, hoe je het maar wilt noemen).

 8. Bye February | Hello March 2017 | Gewoon iets met Loes

  01/03/17 at 22:18

  […] top 3 artikelen van februari: 1. Een beha op internet bestellen | Is dat nou zo handig? 2. Het leed dat Diastasis Recti heet. 3. Creatief met oude […]

 9. Knipsels van week 9: kennismaken op school, nieuwe telefoon en verjaardag in B&R | Gewoon iets met Loes

  06/03/17 at 06:01

  […] Ik werkte vandaag de hele dag en maakte dus niet zoveel foto’s. ’s Avonds begon ik goed met mijn doel van maart: ik ging weer aan de slag met het MuTu-system (hier). […]

 10. Hello November, bye October | Maandoverzicht | Gewoon iets met Loes

  23/03/17 at 21:04

  […] fanatieker bezig met het MutuMama’s gebeuren: dat is deels gelukt: vorige week maakte ik een goede inhaalslag totdat de het merendeel […]

 11. Hello October, Bye September | Maandoverzicht | Gewoon iets met Loes

  23/03/17 at 21:04

  […] geheime project uitwerken! PUNT. –> YES! Dat is gelukt! Gisteren kwam mijn artikel over Diastasis recti online. Daarin leg ik uit wat wijkende buikspieren zijn en wat je er eventueel aan kunt doen. Best […]

 12. Suzanne

  17/04/17 at 22:37

  Hi loes! Leuke blog! Ik ben zelf oefentherapeut Cesar en opzoek naar wat meer algemene info en las jouw stuk. Heel duidelijk en bondig, want er staat zo veel!
  Ik woon in Spanje en hier zijn de Hypopressives helemaal in. Een low pressure fitness buikspier oefening. Misschien lijkt het wel op de Mutu maar zo niet interessant om iets over op te zoeken!
  Groetjes Suzanne

  1. Loes

   21/04/17 at 20:45

   Thanks voor je reactie! Ik ga er eens naar kijken 🙂

 13. Bye March | Hello April 2017 | Gewoon iets met Loes

  02/05/17 at 22:27

  […] van februari heen. Op zich niets te klagen dus. Mijn best gelezen artikelen van de maand maart: 1. Het leed dat diastasis recti heet 2. Traktatie: Olaf van Frozen 3. Molecule 01 parfum zelf […]

 14. Leonie

  12/09/17 at 23:29

  Hoi Loes,
  Je zou zomaar mijn “reddende engel” kunnen zijn! Ook ik kamp met n behoorlijke diastase en laatst op een feestje kreeg ik 3x (!!!) De vraag of ik zwanger was. Het roer moet nu echt om! Ik vraag me alleen af of mutu ook in het nederlands fe verkrijgen is en hoe bestel ik zoiets? Is er een bepaalse website ofzo waarop ik het download? Hoor graag van je!
  Vriendelijke groet

  1. Agnès

   12/10/17 at 10:16

   Het is helaas niet in t nederlands verkrijgbaar. Je kunt het programma via mijn site bestellen. (zie reactie hieronder) Betaal wel in dollars ipv ponden, is goedkoper 😉 Als je hier https://pz138.isrefer.com/go/pro10things/Strak je email invult krijg je een pdf met “de 10 dingen die je dokter je niet vertelde over je post-natale lichaam…” plus een 15% kortingscode mocht je het programma in de toekomst willen aanschaffen. Succes!! x

 15. Agnès

  11/10/17 at 15:05

  Hi Loes,
  Wat leuk om te lezen! Ik ben de eerste officiële MuTu pro in Nederland. Wat fijn dat je dit stukje schrijft want veel vrouwen weten niet wat ze hebben en dat er iets aan te doen is. En een operatie is idd niet zaligmakend want dan heb je nog steeds geen core die doet wat ie moet doen. (bv lekkages voorkomen 😉 Als je nog vragen hebt over het MuTu system kun je bij mij terecht op http://www.strakpersonaltraining.nl :-)) Succes nog verder! x

 16. Lies

  10/11/17 at 15:58

  Ik ben pas 26 na twee kinderen diastase gekregen…schaam me dood maar ik ervaar ook last…ik wil absoluut niet geopereerd worden dus misschien is dit iets voor mij…ben al 5 maanden info aam het opzoeken lol eindelijk op deze site gekomen…er is weer hoop

 17. Mesut

  09/12/17 at 15:06

  Hallo

  Schuine buikspieren trainen maakt de diastase nog erger. Als je diastase hebt moet je alleen rechte buikspieren trainen. Groetjes…

  1. Agnès

   09/12/17 at 18:09

   Nee, klopt niet. Geen oefeningen waarbij hoofd en schouders vd vloer komen. Zeker geen rechte buikspieren. Alleen diepe buikspieren , transversus abdominus. Voor meer info check mijn eerdere reactie. Groetjes Agnès

   1. irene

    21/12/17 at 15:51

    Dank Loes en Agnes,
    Blij dat ik eindelijk idee heb waar mijn dikke buik na 2!! jaar na geboorte van mijn zoontje vandaan komt. Had ik bij mijn dochter van 12 helaaml geen last van.
    Ik probeer jouw site Agnes te openen maar hij opent niets. Kijk ik verkeerd?
    Hartelijke groeten
    irene

    1. Agnès

     22/12/17 at 15:53

     Hmm weet niet waarom… http://www.strakpersonaltraining.nl lukt t niet Google strak personal training dan. Misschien werkt dat?

   2. Michelle Smit

    02/05/19 at 19:06

    Waar kan je je inschrijven voor die mutu oefeningen?

    1. Loes

     02/05/19 at 19:09

     Via mutusystem.com Of even via Google op zoek naar mutu system.

    2. Agnès

     02/05/19 at 19:27

     Voor de cursus via mijn site http://www.strakpersonaltraining.com voor t online programma kun je mij een mailtje sturen als je 15% korting wilt 😉

 18. Herfsthop | Win een telefoonhoesje t.w.v. 20,00! - Lotus Writings

  27/01/18 at 12:25

  […] of een lekker recept. Maar soms ook een heel persoonlijk verhaal, zoals over haar strijd tegen diastis recti (wijkende buikspieren na de zwangerschap). Vandaag doet ze ook mee met de Herfsthop. Op haar […]

 19. Marieke

  28/03/18 at 19:39

  Hallo allemaal,
  Na 15!! jaar trainen de hoop opgegeven dat mijn buikspieren naar elkaar komen. Ben er 3 weken geleden aan geopereerd in Genk Belgie. er is nu al een duideljk verschil. ben er zo blij mee, had het jaren eerder moeten doen.
  Ik had ook een gaatje in mijn buikwand wat ook steeds vervelender werd dus dat gaf de doorslag.

  1. Nadia Ouhani

   20/07/18 at 21:26

   Hai Marieke,
   Zou ik.meer informatie kunnen krijgen waar in Belgie je ingreep hebt gedaan?

 20. Danielle

  09/05/18 at 16:47

  Ook ik ben aan het Googlen geslagen na mijn diagnose ban Diastase (ben 6 weken geleden bevallen) en idd er Is zooo weinig bekend in Nederland. Ook vind ik het raar dat er geen personal trainers te vinden zijn die mij helpen kunnen met trainen… En dan in groepsverband; zodat ik andere vrouwen leer kennen die dit ook hebben en dus steun aan kan hebben; ervaringen uit kunnen wisselen ed
  Ik heb nu die bolle buik en geschikte kleding vinden om te verhullen?; pfff een crime! Maar goed ik ben ook benieuwd naar ervaringen mbt oefeningen of evt operatie … Zoals Kelly hierboven verteld …

  1. Agnès Schiltmans

   19/08/18 at 11:46

   Hi Danielle,
   Ik heb eerder contact met Loes gehad en mocht reageren dus bij deze… Ik geef MUTU System cursussen in groepsverband in Bilthoven en personal training. http://www.strakpersonaltraining.nl/cursus/2017/10/16/diastasis-recti-tpmd2
   Groetjes Agnès
   MUTU Pro/ Strak personal training

Leave a Reply