DIY, Naaien

Korte broeken naaien! | DIY (met gratis patroon)

Voor onze vakantie heb ik bijna aan de lopende band korte broeken zitten naaien. Ik heb namelijk zo’n leuk patroon gevonden! Ontzettend makkelijk en ook nog een leuk model. Eerst maakte ik er 1 voor de kleine meid, dat werden er al gauw 3, en inmiddels heb ik er zelf ook 1. Vandaag laat ik je zien hoe je dat doet.

Korte broeken naaien

Dat naaien 1 van mijn hobby’s is, weten jullie inmiddels wel. En rokjes naaien doe ik het liefst. Want: snel klaar en ontzettend leuk resultaat. Ik heb dan ook al verschillende rokjes voor mijn dochter (en mijzelf) in elkaar gedraaid. Tot ik op dit patroon stuitte. Want dit gaat echt zo super makkelijk, bijna net zo makkelijk als een rokje naaien! Dit is een zogenaamde sport short, een korte broek met boordelastiek. Dus zonder zakken of knopen, heel rechttoe rechtaan. En daar hou ik van! Het patroon komt van deze site, en daar staat ook de uitleg in het Engels.

Wat heb je nodig?

korte broeken DIY (1)-

 • het patroon voor dames of kinderen.
 • ongeveer een halve meter stof: dit is wel afhankelijk van hoe je de boord gaat maken. In het patroon wordt gesproken over een boord van dezelfde stof, maar ik koos voor boordelastiek. Dan heb je uiteraard minder stof nodig. Als je het patroon uit het papier hebt gehaald, kun je precies zien hoeveel je nodig hebt.
 • biaisband (of anders een biaisband-maker, als je baisband van de stof wilt maken). Ook hier is het weer afhankelijk van je stof hoeveel je nodig hebt: je kunt het nameten: 2 keer de ronde kanten van het voor- en achterpand (geloof dat je aan zo’n 2 meter genoeg hebt).
 • boordelastiek voor de boord (als je mijn werkwijze volgt)
 • uiteraard je naaimachine en garen in bijpassende kleuren.

En zo maak je het

Kies je maat uit de patroondelen en knip deze uit, ook uit de stof.

korte broeken DIY (2)-

korte broeken DIY (3)-

Leg de voorpanden en de achterpanden op elkaar en speld de kruisnaden (die ik aanwijs). Die naai je vervolgens ook vast.

korte broeken DIY (4)-

Leg dan de korte uiteinden op elkaar en speld deze vast. Naai vervolgens, zodat je het voorpand aan het achterpand heb zitten.

korte broek naaien

Vervolgens ga je het biaisband spelden: je begint aan het voorpand en spel helemaal door naar het achterpand. Hier deed ik het overigens nog netjes, zoals je biaisband aan hoort te zetten. Inmiddels vouw ik het biaisband gewoon dubbel, en naai ik het er zo aan…

Aan de andere kant van de broek doe je hetzelfde, dat komt er ongeveer zo uit te zien als in dit plaatje.

Vervolgens knip je in de rondingen het biaisband een beetje in: dit doe je zodat je de ronding beter kunt maken met het band. Er komt dan niet teveel spanning op de stof te staan (als je de snelle methode gebruikt, kun je dit dus niet doen).

Vervolgens vouw je het biaisband naar binnen, zodat je een net afgewerkt randje krijgt, en dat speld je goed vast.

Vervolgens naai je heel netjes in het ‘gootje’ het biaisband vast.

En als je dat aan beide kanten hebt gedaan, en je vouwt je broek in model, dan lijkt hij al bijna af!

De zijkanten

Hier moet je even goed opletten, want mijn eerste broek (deze dus), ging hier een beetje mis.. Het is namelijk de bedoeling dat je de zijnaden van de broek via een overlap maakt.

Je vouwt dan als het warde het deel van het achterpand over het voorpand heen, zodat je het vast kunt naaien.

Zoals dit dus. Je ziet dan het biaisband van het achterpand eigenlijk niet meer. Dit speld je vast. Het leuke is dat je de broek zo ook nog wat smaller kunt maken als je een slank kind hebt (of als je zelf wat slanker bent. Meten is weten!).

Aan het andere been doe je hetzelfde, alleen moet je het dan dus NIET doen zoals in mijn foto: ook hier moet je het achterpand-gedeelte naar voren halen, dus eigenlijk in het spiegelbeeld van de andere kant.

Dat naai je dan ook weer vast.

Misschien vind je dit ook leuk: een zomerse tas naaien

De boord er aan zetten

Als je de boord van stof wilt maken, kun je het beste even de foto’s via hier volgen. Ik gebruikte boordelatiek in al mijn broekjes en ben nog steeds blij met die keuze.

Je deelt het broekje in 8 gelijke stukken en doe hetzelfde met het boordelastiek. Dan zet je de markeerpunten op elkaar en je naait het boordelastiek aan de broek

paroon korte broek naaien

En dan is dit je resultaat: een super leuk en zomers kort broekje!

Ook een rood geruit exemplaar is inmiddels aan de collectie van mijn dochter toegevoegd en ze draagt ze met veel plezier. Ze gaan makkelijk aan en uit, en omdat ik dunne katoen gebruikte, zijn ze lekker luchtig (en snel droog als ze toch nat worden).

Voor mezelf koos ik een iets ander design: een pied de cocq, met zwart satijnen biaisband en een zwart boordelastiek met witte stip. Staat ook prachtig met een zwarte panty eronder (weet ik inmiddels!).

Als we terug zijn van vakantie ga ik er nog veel meer maken, want dit patroon is gewoon zo ontzettend leuk!

Wat vind jij van deze korte broek? En wat is jouw favoriete patroon om te naaien?

xx
Loes7 Comments

 1. Vyella

  13/07/17 at 22:08

  Wat onwijs tof!!!! Ga ik zeker proberen!

 2. Ingrid

  09/05/18 at 15:06

  Ik zie dat de maten in inches staan
  Wijkt dit veel af van de gewone maten?

  1. Loes

   10/05/18 at 21:42

   Je moet even meten hoe breed je heup is (in inches). Dan weet je welke maat je moet nemen. En als je geen inch-meetlint hebt (meestal staat 1 kant in cm’s en 1 kant in inches). Anders moet je de maat uitrekenen: een inch is 2.54 cm.

 3. Rebekka Woudstra

  05/07/18 at 21:23

  Is het patroon incl of excel naadwaarde? Ik kan het nergens terug vinden

  1. Loes

   09/07/18 at 22:04

   Hoi Rebekka, ik heb zonder naad geknipt, dus het patroon heb ik inclusief naadwaarde gebruikt.

 4. Wendy Aerts

  10/08/18 at 13:08

  Beste Loes, bedankt om het patroon te delen. Het is inderdaad zalig patroon om te maken. Gisterenavond rond 22.00 uur heb ik het patroontje afgedrukt. Ik heb gewerkt tot 1.20 u en heb het shortje vandaag afgewerkt. Enkel de elastiek moet ik er nog in doen. Ik was vergeten naadwaarde toe te voegen, maar mijn dochter is 7 jaar en het maatje dat ik genomen heb is 8 – 9 jaar. Dus zal ze er wel inpassen.

  1. Loes

   10/08/18 at 13:30

   Wat leuk om te horen! Iets groter is prima, dan kan hij volgend jaar misschien ook nog mee! Het patroon is (als het goed is) inclusief naadwaarde.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.