DIY, Naaien

Patroon voor een Spuugdoek | DIY

patroon spuugdoek

Zo, een beetje spannend vind ik het wel, vandaag deel ik mijn eerste zelfgemaakte patroon met jullie. Gratis, om zo te downloaden! Gewoon, omdat ik het zo leuk vind om te delen :-).

Het is een patroon voor een spuugdoek / slabbetje, of hoe je het maar wilt noemen. Een multifunctionele doek in elk geval. Hij heeft zo’n bijzondere vorm, omdat je ‘m over je schouder kunt gooien. Het smalle stuk ligt dan bovenop je schouder. Als je kindje dan de fles op heeft, en hij moet een boertje waarbij een beetje melk terug komt, dan zit er zowel aan de voorkant als aan de achterkant van je schouder een stuk bescherming. Dan kom je niet op je werk met zo’n melkdruiper op je schouderblad.

Verder gebruik ik de doek om mondjes en neusjes met snottebellen af te vegen, als onderligger op de bank, als ik zoonlief even op de bank naast me laat liggen (melkvlekken krijg je er lastig uit, trust me..), tijdens het geven van de fles kun je de smalle kant van de doek precies in het halsje van je kindje leggen, tegen het knoeien. En als je ergens bent waar je je kindje moet verschonen en het is er niet echt schoon, dan kun je deze doek onder het hoofd van je kindje leggen. Verzin het maar, en je kunt ‘m ervoor gebruiken.

Benodigdheden

 • 60 cm wafelbadstof (zoals hier te bestellen is bijvoorbeeld)
 • 170 cm biaisband in een leuk motiefje. Mijn favoriet is biaisband met een ruitje of een stipje
 • Het spuugdoek-patroon! Let op: het patroon is verdeeld over 4 pagina’s. Die moet je aan elkaar plakken op de volgende wijze:
  patroon-spuugdoek_totaal.jpg

Als je stof van 150 cm breed hebt, kun je er ongeveer 4 spuugdoeken uit maken (geloof ik).

Werkwijze

Leg het patroon op de stof. Omdat het patroon de daadwerkelijke grootte weergeeft, en je niet te maken hebt met naden, hoef je hier geen centimeter omheen te knippen.

Als de stof is uitgeknipt, kun je de biaisband er aan gaan zetten. Vouw het biaisband open en speld deze op de zijkant van de stof. Het mooist is het om te beginnen op het smalste stuk.

WP_001434

Als je helemaal rond bent, laat je het laatste stukje een beetje open, zo heb je straks nog ruimte om te beginnen (je eindigt immers op dezelfde plek als waar je begint).

Naai dit helemaal rond, tot het einde ook goed vast zit. Dan vouw je de biaisband om de rand van de stof heen en speld je dit ook vast. Als je het leuk vindt, kun je nog een labeltje toevoegen. Naai dit ook rondom vast.

j

En dan ben je klaar! Dit is echt een supersnel project, het is zo af!

Hier in huis hebben we een flink aantal van die doeken, want zoals gezegd, we gebruiker ze overal voor! Dochterlief gebruikt die van haar nu voor de pop, haha, dus dat kan ook nog aan het lijstje toegevoegd worden.

De stof is heerlijk dik, en neemt goed vocht op, en dat is handig voor een spuugdoek!

Laat je even weten als je ‘m ook gaat maken? Tag mij op Instagram (@gewoonietsmetloes), ik ben enorm benieuwd!

xx
Loes5 Comments

 1. Mijn week in foto’s | 3 | hyggelig mama

  25/01/16 at 05:08

  […] foto van dit lieve kaartje dat ik van Neelke kreeg (zaterdag eigenlijk al), omdat ik een doosje met cadeautjes voor haar baby had gemaakt. Ik vind het zo leuk om post te ontvangen. Tegenwoordig komen er […]

 2. 8 handige dingen die niet op de babyuitzetlijst staan | Mama – Gewoon iets met Loes

  02/04/16 at 06:21

  […] wat aan beide kanten over je schouder kan hangen, zodat er niet wat op je kleren terecht komt. Hier kun je lezen hoe je zo’n doek zelf kunt […]

 3. Mijn week in foto’s | 3 – Gewoon iets met Loes

  18/07/16 at 21:44

  […] foto van dit lieve kaartje dat ik van Neelke kreeg (zaterdag eigenlijk al), omdat ik een doosje met cadeautjes voor haar baby had gemaakt. Ik vind het zo leuk om post te ontvangen. Tegenwoordig komen er […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.