Food, Recept, Reizen

Zweed recept: Pyttipanna | Eenpansgerecht

Toen we halverwege onze vakantie in Zweden in de supermarkt op zoek waren naar ijsjes in de diepvries, kwam ik het tegen: ‘pyttipanna’. Ik kende het eigenlijk al wel (van vorige vakanties naar Scandinavië), maar was het stiekem al weer een beetje vergeten. Omdat het zo’n lekker en simpel recept is, deel ik het vandaag met je.



Wat is pyttipanna?

Pyttipanna is een Zweeds eenpansgerecht dat bestaat uit aardappel, ui en vlees, allemaal in blokjes gesneden (bron). Letterlijk betekent het ‘stukjes in de pan’. Je zou het kunnen zien als een soort kliekjesgerecht, want eigenlijk kun je er allerlei restjes eten voor gebruiken. Tegenwoordig worden de ingrediënten vaak vers gekocht en dan is het eigenlijk geen kliekjes-maaltijd meer, maar dat maakt natuurlijk helemaal niet uit.

Ingrediënten | Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 1 kg aardappels (dat mag ook het restje gekookte aardappels van gisteren zijn)
  • 2 uien (het liefst rode, maar het mag ook een combi zijn van een witte en een rode
  • 200 gram runderstoofvlees
  • 200 gram hamblokjes of spekjes in blokjes
  • een klontje boter
  • een scheutje olijfolie
  • eieren (in ieder geval 4)
  • zout
  • peter
  • optioneel: verse gehakte peterselie

Om erbij te eten: een pot zure bietjes en een pot party sticks (zoetzure augurk).

En zo maak je het

Schil de aardappels en kook ze even kort. Of gebruik een restje gekookte aardappels.

Schil en snipper de ui.

Snij de voorgekookte en afgekoelde aardappels in gelijke blokjes (tussen 1 en 2 cm groot).

Snij het stoofvlees ook in blokjes. Het idee is dat alle ingrediënten ongeveer even groot zijn.

Doe de boter en de olijfolie in de koekenpan. Als de boter en olie warm zijn, fruit je de uitjes (zorg dat ze niet aanbranden!). Vervolgens voeg je de aardappels en het vlees toe. Laat alles gaar en mooi bruin worden en schep het regelmatig om. Niet te vaak scheppen, want het mag allemaal best een mooi bruin korstje krijgen.

Als de pyttipanna bijna klaar is, is het tijd om je ei te bakken.

Breng het gerecht op smaak met zout en eventueel peper, en strooi de verse gehakte peterselie er over.

Schep de pyttipanna op een bord, leg het gebakken ei er overheen en serveer met de bietjes en augurken.

Eet smakelijk!

Easy Peasy Alternatief 🙂

recept pyttipanna

Mocht je het nou helemaal niet zien zitten om dit zelf te maken, dan kan ik je een tripje naar Ikea aanraden. Daar verkopen ze namelijk ook pyttipanna in de vriezer. Die smaakt ook helemaal prima (ik spreek uit ervaring ;-)).

Kende jij pyttipanna al? En ga je het ook eens maken?

xx
Loes



Leave a Reply