Wat doe je met teveel appels? | Recept

appelcake appelmoes

Ok, gekke titel misschien vandaag, maar dat komt omdat ik eigenlijk 2 recepten met jullie wil delen. Mijn moeder kwam een tijdje terug met een heleboel appels aanzetten, die zij weer had gekregen van mijn oom. Ik heb ze heel even laten liggen, omdat ik niet goed wist wat ik er van wilde maken. En toen dacht ik: ik wil nu eigenlijk wel een appelcake bakken (zonder chocola en caramel, haha). Vervolgens waren er nog ontzettend veel appels over, en bleef er maar 1 recept over om te maken: appelmoes! Dus vandaag 2 recepten, kijk je mee?





Appelcake

Voor de blogchallenge maakte ik laatst een appelcake met chocola en caramel. Dat was een groot succes, alleen vond ik dat je de appel niet echt kon proeven in de cake. Vandaag tijd voor een herhaling, maar dan alleen met appel!

Je hebt nodig

  • 200 gram (room)boter (zacht)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram suiker
  • 4 eieren
  • 2 grote appels of 3 kleine appels, geraspt
  • snufje zout

zo maak je het

Verwarm je oven voor op 160 graden.

Doe de zachte boter samen met de suiker in een kom en mix dit tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren stuk voor stuk toe. Voeg pas een volgend ei toe, als het vorige ei volledig is opgenomen. Spatel nu het zelfrijzend bakmeel en het zout door het beslag. Als het één geheel is geworden, kan de geraspte appel er door.

Vet een cakevorm in met boter of bakspray. Giet het beslag in de vorm. Zet in het midden van de oven en bak in ongeveer 60 minuten gaar.

appelcake-2

Laat de cake even afkoelen voor dat je ‘m gaat snijden (heel moeilijk, I know!).

appelcake-3

appelcake-5

En smikkelen maar!

Appelmoes

Als er iets is wat ik echt heerlijk vind bij Hollansche Kost, dan is het wel appelmoes. Bij stamppot, een gehaktbal of gekookte aardappelen met rode kool: gooi er maar een klodder appelmoes overheen!

Dit heb je nodig

  • 1 kilogram iets zure appels
  • 150 ml water
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • grote pan
  • staafmixer
  • schilmes
  • appelboor

en zo maak je het

Schil alle appels en haal het klokhuis er uit met een appelboor. Snij de appels vervolgens in stukjes. Verwarm het water in een pan en voeg de suiker er direct aan toe. Als de suiker is opgenomen, kun je de appels toevoegen aan de kook brengen.

appelmoes-1

Blijf de appels koken tot ze volledig gaar zijn, het begint dan al aardig op appelmoes te lijken.

appelmoes-2

Zet het vuur uit en gebruik de staafmixer om de boel te pureren. Ik vind het lekker als appelmoes een egale gladde massa is.

appelmoes-3

Voeg dan nog wat kaneel toe (ik deed ongeveer 2 theelepels).

appelmoes-4

Lang leve de babyvoedingpotjes!

appelmoes-5

Vul de potjes met appelmoes.

appelmoes-7

Draai de deksels op de potjes en zet ze vervolgens op de kop weg.

Daarna kun je de appelmoes in een donkere kast bewaren. Ik moet zeggen dat ie erg goed gelukt is!

En zo kwam ik in een middag door mijn voorraadje appels heen! Heb jij wel eens zelf appelmoes gemaakt? Of een appelcake? Of heb je nog nooit een appeloverschot gehad 😉

xx
Loes




2 Reacties

  1. 10 november 2016 / 09:36

    Van de buren heb ik weleens appels gekregen en heb daar eens appelmoes van gemaakt vond het best lekker, maar lekkerder wanneer de buurvrouw het voor mij maakt

  2. 10 november 2016 / 11:30

    Ik heb nooit last van appeloverschotten … hihi
    Maar ben wel dol op appelcake en appelmoes. Misschien maar eens de aanbiedingen in de gaten houden en zelf een appeloverschot creeeren, want je recepten zien er simpel en lekker uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *