Huishouden: afval scheiden

Al tijden is het scheiden van afval een hot item. In onze gemeente werd er al van alles gefaciliteerd, maar sinds 1 oktober is daar nog een actie aan toegevoegd: de grijze container wordt nog maar eens per maand opgehaald. Vandaag laat ik jullie zien hoe wij hier in huis omgaan met het scheiden van afval. Lees mee!

Afgelopen zomer ontvingen wij een brief van Twente Milieu met daarin de mededeling dat de grijze container met ingang van 1 oktober nog maar eens per 4 weken opgehaald zou worden. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik toen best wel een beetje paniek had, omdat wij 2 kleine kindjes in de luiers hebben, en onze container echt wel eens per 2 weken geleegd moest worden. In september gingen we 2 weken op vakantie (weekje Duitsland en een weekje Frankrijk) en daar was het scheiden van afval al veel verder doorgevoerd dan bij ons. In Duitsland kregen we expliciet instructies over waar we welk afval moesten laten. We hadden in ons appartement een vuilnisbak met 2 zakken: 1 voor plastic en 1 voor ‘rest’, en daarnaast hadden we een apart bakje voor GFT-afval. Papier mocht beneden in de container, en glas moesten we in 1 van de bakken in de garage kwijt. En echt, dat is me zo meegevallen! Ik geloof dat we amper een zakje met restafval hadden die week. Plastic veel meer! En de luiers reken ik dan even niet mee, maar ik was echt verbaasd over hoe weinig restafval je eigenlijk hebt. In Frankrijk hetzelfde verhaal: hier hadden we alleen geen vuilnisbak met 2 vakken. Het scheiden was hierdoor wat lastiger, omdat we met losse zakken gingen werken. Niet echt hygiënisch. Verder kregen we in Frankrijk een mooie kaart met instructies: met plaatjes stond aangegeven wat waar in weggegooid mocht worden, en in ons dorpje was een afvalbrengpunt, waar het plastic, glas en papier naartoe kon. GFT en rest ging, net als bij ons, in een container.

Eenmaal thuis ging ik nog eens nadenken over het scheiden van afval. Als je het dus goed faciliteert, hoeft afval scheiden helemaal niet moeilijk te zijn. Vaak gooiden we uit gemak toch glas in de restcontainer. Groente en Fruit gooiden we al helemaal niet apart weg: onze groene container was alleen gevuld met tuinafval. Toen ben ik op zoek gegaan naar een vuilnisbak met 3 vakken: 1 voor plastic, 1 voor GFT en 1 voor restafval.

Ik ben bij verschillende winkels geweest, maar kon niet echt vinden wat ik graag zou willen en ben dus uiteindelijk online een zoektocht gestart. Conclusie: wat zijn er VEEL prullenbakken te koop. En ik zal het nog verder definiëren: Wat zijn er veel dure prullenbakken te koop! De bedragen die ik voorbij zag komen.. Pff, veel geld voor een prullenbak hoor. Uiteindelijk viel mijn oog op deze in het zilver:

Via Prullenbakexpert.nl kon ik deze bestellen.

Dit is een prullenbak met 3 losse bakjes van 20 liter. Niet te groot, maar ook niet te klein. Doordat de bakjes lekker compact zijn, gaat de prullenbak niet stinken, omdat je best wel regelmatig de inhoud moet vervangen.

3 afzonderlijke bakken dus. Prima schoon te maken, en zoals gezegd: groot genoeg om vuilnis in te stoppen, maar niet zo groot dat je er een week mee doet en de vuilnis gaat stinken.

Wij gebruiken hem dus voor het weggooien van plastic, gft en restafval. Voor het plastic hebben doorzichtige vuilniszakken, voor het restafval hebben we groene vuilniszakken, en voor gft zijn er biologisch afbreekbare vuilniszakken. Bij beide kinderen hebben we op de slaapkamers ook groene vuilniszakken in de luieremmers, zodat het duidelijk is dat die voor restafval gebruikt worden. Verder heb ik op de badkamer nog niet echt een oplossing gevonden: wij hebben een badkamer in beige tinten, en bovenstaande prullenbak staat daar niet mooi. Ik heb nog geen vuilnisbak gevonden met 3 vakken in een beige kleur, dus daar hebben we momenteel 3 vuilnisbakjes: voor papier (wc rolletjes), rest, en plastic. Voor papier en plastic heb ik kleine bakjes en die leeg ik ongeveer om de 2 dagen beneden, en dat werkt ook prima. Op de toilet beneden hebben we ook alleen een papier-bakje neergezet, zodat we dat goed kunnen scheiden.

De container voor papier staat hier in de garage, dus dat kunnen we al makkelijk wegbergen. De papiercontainer wordt, net als de grijze container, eens per 4 weken geleegd. Glas verzamelen we in een boodschappenkrat in de garage, en als we boodschappen doen, nemen we dat mee naar de container.

Verder hebben wij nog het voordeel dat wij, omdat we kinderen in de luiers hebben, de mogelijkheid hebben om 2 x per week in een ondergrondse container in de buurt te storten. Maar ik kan zeggen dat we dat tot nu toe nog niet nodig hebben gehad. Waar ik op voorhand dus een beetje bang was voor de consequentie, valt het nu heeeeeeel erg mee! In oktober zijn we prima uitgekomen met de ruimte in de grijze container. Toen hij geleegd mocht worden, was hij wel helemaal zwaar van alle luiers, maar doordat we echt consequent en heel streng aan het scheiden zijn geweest, hadden we genoeg aan de grijze container! Wel hebben we ondertussen geprobeerd of het storten op de ondergrondse container werkt, en dat lukte ook! Mochten we dus een keer een periode hebben waarin we veel vuilnis hebben, dan kunnen we gelukkig nog storten op de ondergrondse container.

En eigenlijk moet ik zeggen dat ik er nog best lol in krijg ook. De nieuwe prullenbak blijft netjes, en ik maak hem ook regelmatig schoon. Het plastic brengen we netjes wel als we langs een oranje container komen, dus in huis niet teveel troep. Helemaal goed zo!

Moet jij het afval ook zo streng scheiden? En lukt dat?

xx
Loes

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *