Kerstrecept | Tiramisu

Hoera! Vandaag deel ik mijn recept voor tiramisu met je. Dit is super simpel om zelf te maken, en zelfgemaakt toch ècht het lekkerst. Het opstijven kost alleen een beetje tijd (dus op tijd beginnen!). Wij bestellen in een restaurant vaak tiramisu om een soort ‘vergelijkend warenonderzoek te doen zeg maar), maar vaak vinden we de zelfgemaakte versie toch lekkerder. Zo is het soms gemaakt met cake in plaats van lange vingers en dat hoort voor mij echt niet.





Tiramisu

20151224_210552
De ingrediënten:

  • 4 x eigeel
  • 2 x eiwit
  • 100 gram poedersuiker
  • 500 gram mascarpone
  • 1 zakje vanillesuiker
  • cacao
  • 1 pak lange vingers
  • ongeveer 2 kopjes hele sterke koffie
  • 4 eetlepels amaretto

Verder heb je een grote ‘bak’ nodig waar je de tiramisu in maakt. Dat mag een grote plastic bak met deksel zijn, maar een ovenschaal is ook prima. Net wat je hebt.

Bereidingswijze:

  1. Zet 2 kopjes koffie en zorg dat dit afkoelt.
  2. Scheid de eierdooiers en het eiwit. Klop de 4 eierdooiers met de poedersuiker tot een mooie gladde massa.20151224_211012
    Klop de 2 eiwitten op tot een wit schuim (dit kun je het beste doen in een aluminiumschaal (die niet vet is!). (Gooi de andere 2 eiwitten weg overigens).

    Schep de mascarpone met de vanillesuiker door het eiwitmengsel (niet te hard klutsen!).

    Meng hier ook het eigeelmengsel doorheen.

    20151224_212526

  3. Giet de amaretto bij de koffie in. Leg de lange vingers in een bord (een beetje een diep bord) en giet hier het koffiemengsel overheen.20151224_212606
  4. Leg nu de natte lange vingers in de schaal, en laat steeds een stukje tussen de lange vingers: schep het mascarponemengsel in de schaal: de gaten tussen de lange vingers worden nu opgevuld.

    Als er een laagje van het mengsel overheen zit, leg je weer een laagje met lange vingers met ruimte ertussen en daar leg je weer een laagje van het mascarponemengsel op. Je gaat net zo lang door, totdat je lange vingers op zijn, en je nog genoeg mascarponemengsel over hebt om de bovenkant te bedekken.

    20151224_214233

  5. Zet de tiramisu minstens 8 uur in de koelkast om op te stijven.
  6. Vlak voor het opdienen strooi je de cacao over de tiramisu, omdat het anders wordt de cacao vochtig en klef. Dat werkt het mooist door de cacao door een zeef te gooien.

Dan kan je de tiramisu in stukken snijden om op te dienen. Wij waren met z’n achten, dus ik had vrij grote stukken gesneden (oeps). Dat kreeg niet iedereen op haha.

20151225_191348

Ondanks het grote stuk was het wel weer heerlijk.

Eet smakelijk!

xx
Loes



3 Reacties

  1. Angelina
    28 december 2015 / 18:10

    Hmm altijd goed! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *