Wat is een fijne binnentemperatuur (en hoe bespaar je op stookkosten)?

Buiten daalt de temperatuur steeds verder, en inmiddels heb ik ’s ochtends zelfs al een keer moeten krabben. De winterjas heb ik ook uit de kast gehaald en ’s avonds doet een dekentje wonderen op de bank. In het winterseizoen ben ik altijd erg blij dat ik niet in 1776 leefde (ja, ik ben Outlander aan het lezen) en dat de verwarming gewoon aangezet kan worden voor een aangename temperatuur in huis. Dankzij een overstap van energieleverancier hebben we inmiddels goedkope energie. Maar wat is nou een fijne binnentemperatuur? Daarover verschillen de meningen nog wel eens.

Wat is een fijne binnentemperatuur?

Tja, dat is eigenlijk een heel lastige vraag. Bij ons op kantoor is de airco een prutje. Eigenlijk mag het geen airco heten, want het is een klimaatcontrole, of geef het een naam. ’s Ochtends als we beginnen, is het binnen 24 graden. Dat vind ik net zo’n seniorentemperatuur. Als we daar niets aan doen, dan kun je mij wegdragen na de lunch. Het gebrek aan koele, frisse lucht zorgt er voor dat ik hoofdpijn krijg en enorm moe ben.

Zet je dan de temperatuur 2 graden lager, dan waait er een enorme koude lucht en is het bijna nodig om een sjaal te dragen. Niet echt een fijne temperatuur om bij te werken, hoewel beter dan die hitte (daar ben ik gewoon niet zo voor gemaakt).

Als ik kijk naar hoe we het thuis hebben, dan is dat eigenlijk heel simpel. ’s Nachts gaat de temperatuur (in de herfst/winter) naar 17 graden, overdag (als er iemand thuis is) naar 19 graden en ’s avonds staat de thermostaat standaard ingesteld op 20 graden. Ik zet overigens steeds vaker ’s avonds de temperatuur terug naar 19 graden. Als je een beetje heen en weer loopt in huis, is dat warm genoeg. En is het toch koud? Dan vind ik het ook heerlijk om met een dekentje op de bank te liggen.

–> Lekker op de bank met een winters hapje? Check mijn recept voor winterse cakepops!

Besparen op je stookkosten?

  • Stap eens over naar een andere leverancier voor goedkope energie. Hoe lang ben jij al klant bij je huidige energieleverancier? Wij waren dat al veel te lang en zijn begin dit jaar overgestapt. Ik dacht altijd dat het heel lastig was, maar het was eigenlijk heel makkelijk. We merken er niks van, behalve in de portemonnee!
  • Sluit je deuren! Mijn moeder riep vroeger altijd ‘we stoken toch niet voor de KLM’ als ik de deur weer eens open liet staan. En zo is het natuurlijk wel: doe je de deur dicht, dan blijft de warme lekker binnen.
  • Zet de verwarming op de slaapkamer uit. Als je slaapt, lig je onder een dekbed en heb je het eigenlijk niet nodig. Daarnaast is slapen met de verwarming aan niet zo’n goed idee, want als het te warm is, val je lastig in slaap. Moet je bijvoorbeeld huiswerk maken? Dan kun je uiteraard de verwarming wel aan zetten. Maar ook hier geldt dan: deur dicht! En als je weggaat, doe je de verwarming weer uit.
  • Zet de temperatuur in de woonkamer 1 graadje (of desnoods een halve graad) kouder. Dat merk je eigenlijk helemaal niet, maar het levert toch weer een besparing op. Zet ook de verwarming lager een uur voordat je naar bed gaat. De temperatuur daalt echt niet direct een aantal graden, maar het bespaart wel stookkosten!
  • Loop niet op blote voeten, trek een extra trui aan of kruip onder een dekentje op de bank. Lekker knus! Neem er nog een kopje warme thee of warme chocolademelk bij en je bent helemaal bezig met embracing the season!

Wat is voor jou een fijne binnentemperatuur? En heb je nog tips voor goedkope energie of om te besparen op de stookkosten? Laat je tips weten in de comments!

xx
Loes

 

De winterse afbeelding komt van Shutterstock.
Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Zie ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *