Afgelopen week had manlief bij het boodschappen doen een hele lading bananen meegenomen. Toen ik er dinsdag 1 wilde eten, was die al helemaal open geknapt en overrijp. En toen ik beter keek, waren ze dat alle 5! Stom zeg.. Ik besloot ze niet weg te gooien, maar er lekker mee aan het bakken te gaan, want hoe meer rijp, des te zoeter de banaan! Ik maakte pannenkoeken tussen de middag en bakte een bananenbrood. Glutenvrij deze keer, en bij deze het recept. Kijk je mee?
Wat heb je nodig?
- 150 gram boekweitmeel (als je speltmeel lekkerder vindt, kun je dat natuurlijk ook gebruiken. Daarmee is het alleen niet glutenvrij).
- 3 rijpe bananen
- 50 gram dadels zonder pit
- 3 eieren
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels kokosrasp
- nootjes die je toe wilt voegen (mogen walnoten, hazelnoten en/of amandelen zijn, wat je maar hebt)
- pompoenpitten en/of zonnebloempitten
- blauwe bessen
De laatste 3 dingen zijn optioneel. Ik moet zeggen dat ik de blauwe bessen een welkome aanvulling vind omdat ik boekweitmeel best ‘droog’ vind. En door de blauwe bessen blijft het een beetje smeuïg.
Verder nodig:
- cakeblik of siliconen cakevorm
- bakpapier
- keukenmachine of blender
En zo maak je het!
Verwarm de oven voor op 180 graden, en vet het cakeblik in. Leg het bakpapier in het cakeblik.
Doe de bananen, dadels, eieren, het meel en wijnsteenbakpoeder in de keukenmachine en mix het tot een romige massa. Voeg vervolgens de kokos en het zout toe.
Schep dan alles in het cakeblik en voeg als laatste de noten/pitten en blauwe bessen toe (dit mogen overigens bessen uit de vriezer zijn!).
Zet het cakeblik in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 45 minuten (ongeveer).
Als het brood is afgekoeld, kun je het prima in de vriezer bewaren: ik heb de cake volledig in plakken gesneden en per 2 plakken in de vriezer bewaard.
Ik vind het lekker om dit bananenbrood als ontbijt te eten en dan leg ik dus vaak ’s avonds een zakje uit de vriezer, zodat het de volgende ochtend ontdooid is. Lekker, en niet al te slecht om je dag mee te beginnen!
Bak jij wel eens een bananenboord? En wat vind jij er van?
xx
Loes
Misschien vind je dit ook leuk:
Lekker Loes! Ik ga het zeker een keer maken. Ik maak het zelf ook wel eens, maar dan zonder de rasp e.d. Mijn man is niet zo dol op kokos.
Auteur
Dat kan ook heel goed. Ik vond het voor de verandering wel een keertje lekker, maar je kunt het ook prima zonder maken.
Ik heb nog nooit bananenbrood gebakken, maar ik wil dat zeker wel eens proberen.
Auteur
Ik vind het zelf erg lekker, eigenlijk is het gewoon een soort van cake. Ik vind de toevoeging van fruit wel een echte meerwaarde, omdat het anders wat droog wordt.
Dit is zoo ontzettend lekker! Heb vakantie, dus wil het ergens deze week gaan maken.
Auteur
Ha, heerlijk! Inderdaad fijn om in de vakantie te maken ^-^.
Ik heb nog nooit bananenbrood gehad, maar het ziet er heerlijk uit! Goed idee om van bananen die overrijp zijn iets anders te maken.
Ik heb ooit eens op de basisschool smeerpropjes gemaakt van banaan, helaas ben ik het recept kwijt, want het was ( wat ik mij kan herinneren) erg lekker. Ik zou nooit zo een banaan eten, want ik ben er niet zo dol op, maar een bananen pannenkoek vind ik dan bijvoorbeeld wel weer lekker!
Auteur
Haha, ‘smeerpropjes’ klinkt niet echt heel lekker, dus ben wel benieuwd wat dat dan was. En ja, weggooien kan altijd nog, vond dit een mooi doel, en heb de hele week bananenbrood kunnen eten 🙂
Heerlijk! Ik ben gek op bananenbrood én op bakken dus ik ga dit recept zeker proberen!! xo
Auteur
Succes, ben benieuwd wat je er van vindt!